De mens heeft sinds zijn ontstaan een speciale band met vuur. Vuur zorgt voor warmte en licht. Zelfs in de eenentwintigste eeuw is die fascinatie nog steeds aanwezig. Iedereen kent wel iemand die in zijn woning een open haard heeft. ’s Winters verwarmen we ons na een wandeling graag bij een knetterend haardvuur. Overweegt ook u de aanschaf van een open haard? Dan bent u hier aan het juiste adres! 

Net als kachels, hebt u voor open haarden de keuze tussen een inbouwhaard, een inzethaard of een vrijstaande haard. Een open haard volstaat tegenwoordig niet meer als hoofdverwarming voor uw woning. U beschouwt de haard best als een additioneel verwarmingssysteem. 

Sommige haarden zijn geschikt voor de verbranding van verschillende brandstoffen (hout, kolen of briketten van verschillende materialen). Andere modellen branden best op slechts één brandstof. 

 
Het meest bekend is de open haard waar brandhout in ligt te smeulen. Er bestaan tegenwoordig ook gashaarden. Die zijn minder schadelijk voor het milieu en voor uw gezondheid. U kan in een gashaard een imitatievuur voorzien. De kans is groot dat uw bezoek niet eens zal opmerken dat er geen ‘echt’ vuur in de haard brandt. 

 

De nieuwe generatie haarden is ook verkrijgbaar in een strak en modern jasje. Bekijkt u even de modellen op deze website. Smaakt dat naar meer? Spring dan eens binnen in onze showroom. U heeft er de keuze uit verschillende modellen. Wij geven u graag een woordje uitleg zodat u een weloverwogen keuze kan maken. 

 

Wat is het verschil tussen een Open Haard en een Gesloten Haard? 
Een open haard is bijna hetzelfde als een gesloten haard. Alleen heeft een open haard geen glazen frontpaneel. De plaatsing van een gesloten haard vereist overigens geen schoorsteenkanaal. Dit biedt u meer mogelijkheden voor de inplanting van de haard in uw woning.
Hoe werkt een houtvuur?
Om vuur te maken heeft men drie elementen nodig: brandstof, zuurstof en temperatuur. Als men een stuk hout op een temperatuur brengt van 220 graden Celsius hoeft men alleen nog maar lucht toe te voeren om vuur te krijgen. Dit wordt de verbrandingsdrempel genoemd. Ter vergelijking: kolen hebben een verbrandingsdrempel van circa 450 graden Celsius.
Waarom hout?
Waarom is goede totale verbranding belangrijk?
Wat gebeurt er bij onvolledige verbranding?